Returmatchen mellan Curtis Blaydes och Francis Ngannou har inte fått så mycket respekt från UFC-fans som den förtjänar men personligen så gillar jag verkligen det här mötet.

Deras första match stoppades efter att Curtis öga blivit så svullet att han inte kunde se något från det. Så hur kommer det sig att Ngannou är en sådan stor underdog denna gång?

 

Curtis Blaydes (1.45) vs Francis Ngannou (2.94)

 

UFC Shanghai: Blaydes vs. Ngannou 2

Alla som följer UFC vet att Blaydes kommer att försöka ta ned Ngannou och besegra honom på mattan medan Francis kommer vilja hålla matchen stående.

Båda är relativt nya till den absolut högsta divisionen och kan därmed utvecklas rejält mellan varje match. Blaydes stående attacker har helt klart blivit bättre sedan hans första match mot Ngannou men han är fortfarande stel och osäker. Han är dock fortfarande stark och snabb som en oxe.

Blaydes förlitar sig på långa och raka slag men ibland så byter han slagposition och ger sig på en rundspark. “Razor” Blaydes har inget emot att hamna i vilda slagutväxlingar där han oftast försöker landa en rejäl uppercut. I matchen mot Mark Hunt hamnade han i ett par slagutbyten och åkte i backen, och han tog även emot ett par onödiga slag ifrån Alexey Oleynik. Han blev också skakad av ett knä från Alistair Overeem och även om det kan användas som argument för en bra haka så kan man också argumentera för att hans guard inte är särskilt effektiv.

Blaydes främsta vapen är hans brottning och det är något han använder i varje match. Han siktar alltid på att ta ned sina motståndare och attackera med dödliga armbågar. Jag är dock inte helt övertygad om att han kommer lyckas dominera Ngannou på mattan.

Curtis tre senaste matcher mot Overeem, Hunt och Oleynik var alla imponerande, men låt oss inte glömma att de är 38 år, 44 år och 41 år gamla, väl bortom sina glansdagar med andra ord. Blaydes hade ett rejält kraftövertag över alla men Ngannou är minst lika stark som Curtis och jag tror att han kommer att lyckas ta sig upp så fort han blir nedtagen.

“The Predator” Ngannous stående attacker är tekniskt mycket bättre och han kan slåss effektivt från både ortodox- eller southpaw. Han slår också MYCKET hårdare än Curtis. Ngannou kan antingen plocka Blaydes isär på kickboxningsavstånd eller vinna i en vild slagutväxling. Det är ingen hemlighet att Ngannou kan avsluta vilken tungviktare som helst i UFC.

Den stora frågan är dock Ngannous attityd. Efter att han avslutade Overeem så fick han något av hybris och försökte göra detsamma med Stipe Miocic. Den före detta mästare höll dock huvudet kallt och kunde sedan ta sig an en rejält utmattad Ngannou. Efter det fick Ngannou en “lätt” motståndare i Derrick Lewis men hans psyke spelade honom ett spratt och han var alldeles för rädd för att bli trött igen och blev istället extremt försiktig.

Å andra sidan så kommer Blaydes ihåg Ngannous kraft och Francis vet att han redan har besegrat Curtis en gång tidigare. Blaydes boxning är inte i närheten av Miocics så jag tror inte att Ngannou kommer frysa till is igen.

Jag tror matchen kommer bli mycket jämnare än oddsen visar. Det finns en stor chans att Ngannou landar ett par bomber på Blaydes och antingen avlsutar honom eller får honom att fightas defensivt. Det finns dock också en risk att Ngannous psyke än en gång sviker honom och om du inte har självförtroendet mot en motståndare som “Razor” Blaydes så kommer du få stora problem.

Personligen tror jag att “The Predator” kommer ha lärt sig från sina misstag och än en gång kommer landa rejält på Blaydes och vinna via TKO. Bli inte förvånad om Blaydes brottning kommer att göra all skillnad men här tycker jag att man ska antingen satsa på Ngannou eller inte satsa alls.

 

Vi kommer att satsa på: Francis Ngannou

 

  • Ohmbet odds: Francis Ngannou 2.94 (chans till vinst: 34%)
  • Vi tror att chansen är 51%

 

Artikeln är skriven av Maciej Grochowski