Alla som bettar på MMA och UFC vill vinna pengar men för att vinna stort så måste du vara beredd att ta en risk. Hur gör du det på ett smart sätt?

Innan du lägger en insats på en match måste du visualisera hur du tror att den kommer att sluta:

  • Hur kan din fighter vinna matchen?
  • Kommer din fighter att ha en fördel ståendes?
    – Om ja, kan han hålla matchen stående och undvika att bli nedtagen?
    – Om nej, kan han ta ned sin motståndare och hålla honom där?
  • Vem av dem har bäst kondition?
  • Vem slår hårdast och vem har bäst haka?

Du måste också fråga dig själv: om de slogs 100 gånger, hur många gånger skulle din fighter vinna och hur många skulle han förlora?

Efter det bör du kolla upp vad oddsmakarna räknat ut för sannolikhet och jämföra det med dina egna uträkningar:

X – underförstådda sannolikheten för vinst;
n – odds (decimaler)
Y – sannolikheten baserad på ditt egna omdöme.

Om resultatet är lägre än de tidigare antagna siffrorna så bör du överväga att lägga en insats.

Exempel #1

Tidigare i månaden skrev vi en artikel om att Sergio Pettis skulle vinna 49 av 100 matcher mot Joseph Benavidez (Y=49 %). Oddsen för Pettis var 3.00.

Även om vi antog att Benavidez skulle vinna matchen efter en jämn kamp så var oddsen tillräckligt bra å Pettis vägnar att vi rekommenderade en insats på honom. Pettis vann via delat domslut.

Foto: Miguel Tovar-USA TODAY Sports

Exempel #2

Vi skrev också en artikel om att vi trodde att Anthony Smith skulle vinna 75 % av alla matcer mot Rashad Evans (Y=75 %). Oddsen för Smith var 1.33.

Vi kände att oddsen avspeglade en sannolikhet där båda fighters kunde gå hem med vinsten och med oddsen 1.33-3.60 så rekommenderade vi att skippa att lägga en insats. Smith vann matchen via KO.

Även om det ibland kan vara svårt att föreställa sig vissa fighters förlora så finns alltid den sannolikheten och därför bör vi alltid följa just sannolikheten.

Vi måste påminna oss om att fighters är människor, inte robotar. Alla kan göra misstag, bli knockade, skada sig eller helt enkelt ha en dålig dag.

Fighters kan antingen utvecklas eller ta ett steg tillbaka och även de allra bästa av fighters kan förlora mot en medioker motståndare.

Eftersom alla kan göra misstag så glöm inte att även du kan göra dem. Innan en match har börjat så finns det massor av saker som vi kan ha missat eller feltolkat.

Även om oddsen är på din sida så betyder inte det att du måste lägga en insats. Ibland är det bättre att lita på din magkänsla och kanske stå över en runda.


Registrera dig på Ohmbet – Få 200 % i MMA-bonus!


 

Denna artikel är skriven av Maciej Grochowski