När man bettar på MMA är det mycket som ska tas i betraktelse men en sak som många förbiser är invägningarna.

I de stora MMA-organisationerna som UFC, Bellator och ONE Championship är invägningarna alltid på tapeterna och det debatteras ständigt om hur man ska få bukt med fighters som riskerar sitt liv för att få en fördel när matchdagen väl kommer.

En dålig viktminskning kan förändra allting för en fighter så därför är det viktigt att du följer med under invägningarna för att leta efter tecken på att en fighter antingen har en lyckad eller svår viktminskning, speciellt om du har bettat pengar.


Registrera dig på Ohmbet – Få 200 % i MMA-bonus!


Tecken på en svår viktminskning:

  • Insjunkna ögon och kinder
  • Ser äldre ut en vanligt
  • Svårigheter att gå
  • Stammar eller har svårt att hitta ord

Det finns mängder av exempel på dåliga viktminskningar som påverkat matcherna. Johny Hendricks är ökänd för att gå upp alldeles för mycket i vikt mellan matcher och därmed ha problem när han väl ska stiga in i buren.

Den före detta stråviktsmästarinnan Joanna Jedrzejczyk har gång på gång sagt att hennes senaste förlust mot Rose Namajunas var starkt påverkad av en katastrofal viktminskning som enligt henne nästan tog död på henne.

Anthony Pettis försök att tävla i fjäderviktsklassen är också ett tydligt exempel på hur en fighter nästan tar död på sig själv för att klara av vikten. När han steg upp på vågen inför sin titelmatch mot Max Holloway missade han inte bara viktgränsen, han såg också riktigt ohälsosam ut och tävlade inte ens i närheten av sin potential när det väl gällde.

“I couldn’t even walk down to the scale,” sade Pettis. “I had to drink water and put some [liquid] into my body to walk down, weigh-in for the fight. Most guys probably wouldn’t have fought. I’m not making excuses, but most guys wouldn’t have fought the way I was feeling. The UFC doc was up there watching me and I couldn’t even walk downstairs to get on the scale.”


Foto via MMA Mania

Live betting

Det kan vara en god idé att vänta efter invägningarna innan du lägger en insats men du kan också dra fördel av dålig och bra viktminskningar genom att betta med hjälp av live betting.

Live betting är när du lägger en insats på en pågående match. Det öppnar självklart upp fler möjligheter för dig som tittare då du slipper att missa en guldchans bara att för att var några sekunder sen.


10 stycken UFC- och MMA-termer som du bör ha koll på


Missa inte: I helgen kommer UFC London att köras!