Alexander Gustafsson var redo att återvända till buren efter mer än ett år borta från tävlan. Han skulle ta sig an den #2-rankade Volkan Oezdemir under UFC 227 i augusti, en match som vid vinst hade kunnat säkra ännu en titelchans mot den regerande mästaren Daniel Cormier.

Istället kom hela situationen att vändas upp-och-ned och nu ser det ut som att Gustafsson har fallit i onåd hos både Cormier och fans.

Ozdemir kom nämligen att dra sig ur mötet med Gustafsson på grund av en bruten näsa och UFC försökte matcha svensken mot bland annat Khalil Rountree, en match som Gustafssons manager Nima Safapour sade att de var öppna för.

Lyckligtvis kom ytterligare motståndare att träda fram då bland annat Anthony Smith under UFC Hamburg kom att fullständigt demolera Mauricio “Shogun” Rua och utmana Gustafsson i sin segerintervjun.

“I think Alexander Gustafsson needs an opponent,” sade Smith efter sin KO-vinst. “Gustafsson, I’ll see you in LA!”

Timingen såg ut att vara perfekt men tråkigt nog kom ett dystert besked från Gustafsson kort därefter: han hade en mindre skada som skulle hindra honom från att delta under UFC 227.

Gustafsson har länge talat om en titelchans men den möjligheten ser ut att vara en livstid iväg då Cormier efter svenskens skadebesked tog till sociala medier för att ge “The Mauler” en rejäl uppläxning.

Dubbelmästaren “DC” stängde även dörren för ännu ett möte mellan dem i ett längre inlägg där han sannerligen inte höll tillbaka sina tankar om svensken:

Man behöver inte ta en längre titt på kommentarerna på sociala medier och internationella MMA-sidor för att se vilken sida som merparten av fansen väljer i situationen som uppstått mellan Cormier och Gustafsson.

Gå själv in och se kommentarerna som myllrar på Cormiers inlägg, på svenskens senaste Instagram-inlägg (som inte ens har med situationen att göra). Ta också en närmare titt på de svenska kommentarer som trillar in om Gustafsson.

En övervägande majoritet ifrågasätter Gustafssons skada och säger att han är rädd för en match mot Smith, en något bisarr ståndpunkt då Gustafsson redan mött divisionens absoluta toppnamn. En av de mest återkommande kommentarerna gäller svensken inaktivitet som i sig är väldigt tråkigt.

Det är sorgligt att vi inte får se mer av en fighter av Gustafssons kaliber och de omständigheter som radat upp sig efter helgens UFC Hamburg fortsätter skada svenskens varumärke.

Det är svårt att se hur många kan ställa sig bakom “The Maulers” anspråk på en titelmatch direkt. Han måste dock återvända till buren så fort han är frisk för att påminna fansen om sin talang för just nu ser det ut som att vinden börjar att vända för svensken.