Om några dagar kommer två före detta titelutmanare i lättvikt att försöka fortsätta klättra mot toppen och ännu en titelchans. Matchen mellan Al Iaquinta och Kevin Lee är en returmatch då de möttes 2014.

Den stora frågan är: kommer Ragin’ Al att vinna igen eller är det Kevin Lees tid att skina?

 

UFC on FOX 31: Lee vs Iaquinta II

Kevin Lee (1.35) vs Al Iaquinta (3.45)

 

Det var länge sedan som Iaquinta lyckades klå Lee via domslut. På den tiden var Lee en oerfaren 21-åring vars stående attacker var nästintill obetydliga.

Lee har nu gjort rejäla framsteg i varje aspekt av MMA; han klarar av att fightas bra från båda slagställningar och blandar slag med sparkar på ett effektivt sätt. “The Motown Phenom” försöker ofta att pressa sina motståndare mot buren och ta ned dem. Hans teknik är inte den bästa men hans styrka kompletterar honom.

Lee har extremt lång reach som mäter 17 cm mer än Iaquinta, något som inte bara hjälper honom under slagväxlingar men även när han försöker få ett bra grepp och ta ned matchen på mattan.

Trots att Lee utvecklat sina stående attacker rejält så är brottningen fortfarande hans bästa vapen. Med hjälp av sin styrka och sina långa armar klarar han av att attackera effektivt med ground and pound när tillfälle ges. Han har inte lika bra grappling-kontroll eller förmåga som exempelvis Khabib Nurmagomedov men på mattan kan han antagligen orsaka mer skada än “The Eagle” Nurmagomedov.

In kommer Al Iaquinta

Iaquinta är först och främst en boxare som effektivt använder sig av både vänsterkrokar och jabbar, och han letar ofta efter en öppning att landa en rejäl överhandshöger. “Ragin’ Al” gillar att finta och ibland använder han dubbla slag för att överraska sina motståndare. Han är bäst i boxningsavstånd där hans krokar är som mest användbara och Lees långa reach blir en nackdel för honom.

Iaquinta står ofta med benen brett isär, något som förbättrar hans nedtagningsförsvar. När han försvarar nedtagningar så är han dock ofta öppen för slag och hans guard är lätt att ta sig förbi. Lyckligtvis (för honom) så är inte Lee powerpuncher, men domarna kommer ändå att döma till Lees fördel om han gång på gång tar sig förbi Iaquintas försvar.

De flesta är överens om att Iaquinta vill hålla matchen stående men jag kommer inte bli förvånad om han tar ned Lee eller åtminstone fintar en nedtaning, endast för att distrahera “The Motown Phenom.”

Båda fighters har bra kondition och bra hakor, men om vi tittar närmare på deras fördelar så måste jag säga att Iaquinta har bättre boxning och ett riktigt krigarhjärta. Utöver det så har Lee resten av fördelarna: farliga sparkar, bättre brottning, ålder, reach och styrka.

Iaquintas defensiva grappling kommer hindra Lees offensiva natur men i slutändan tror jag att Lees brottning kommer att spela en större roll än Als stående attacker. Iaquinta har definitivt det som behövs för att stoppa nedtagningar och skada Lee men jag tror det är troligare att “The Motown Phenom” arbetar sig igenom ronderna och vinner via domslut.

Personligen väljer jag att inte satsa på ett domslut i Lees favör då jag anser att oddsen ganska perfekt reflekterar båda kämparnas förmågor. Jag tänker istället vänta och eventuellt lägga en insats via Ohmbets liveodds ifall Iaquinta stoppar Lees nedtagningar.

Veckans val: Vi kommer stå över denna huvudmatch

  • Ohmbet odds: Kevin Lee 1.35 – 3.45 Al Iaquinta

 

Artikeln är skriven av Maciej Grochowski