På lördag kommer två av världens bästa fjäderviktare att kollidera då Max Holloway och Brian Ortega äntligen kommer att mötas i buren. I deras senaste matcher så avslutade dem båda varsin före detta mästare och nu är det dags att se om det är Holloway eller Ortega som är kungen av divisionen.

 

Max Holloway (1.97) vs Brian Ortega (1.91)

 

Holloway är en otroligt mångsidig och rörlig striker. Hans slag är förvånande snabba, precisa och oförutsägbara. Blessed älskar att pressa framåt samtidigt som han attackerar från flera olika vinklar och på olika plan. Han är känd för sina attacker på sina motståndares kroppar där han landar både krokar och raka slag.

Fjäderviktsmästaren använder mycket rörelse och borde vara mycket snabbare än Ortega. Ibland slåss han från southpaw men han verkar mycket mer bekväm i ortodox slagposition.

Brian Ortega påbörjade sin UFC-karriär som en endimensionell grappler som vid ett par tillfällen höll på att förlora matchen på poängkorten men som slutligen lyckades avsluta sin motståndare. Det vore ett stort misstag att bortse från Ortegas talang men det går inte heller att förneka att han vid ett par tillfällen vann på grund av sin utmärkta kondition och med en gnutta tur.

Den senaste tiden har dock “T-city” förbättrat sin stående arsenal avsevärt. Hans jab är utmärkt, han landar brutala sparkar från båda slagställningar och han vet hur man kontrar effektivt. Ortega låter sig inte bekymras när saker inte går hans väg och han fortsätter alltid att pressa framåt i hopp om att knäcka sin motståndare. Hans granithaka och tunga slag har varit receptet för framgång, även när han mött mer tekniska strikers.

Trots sin förbättring så är det dock uppenbart att slagväxlingar inte är Ortegas favorit. Hans guard är långt ifrån den bästa och han är ofta öppen för kroppslag. Holloway kommer snabbt att hitta hålen i Ortegas guard och kommer med största sannolikhet inte att sakta ned, till skillnad från Ortegas tidigare motståndare.

Det finns ingen tvekan om att Ortega kommer vilja ta ned matchen på mattan, där han har en rejäl fördel, men jag tror inte att han kommer att lyckas ta ned Blessed. Ortegas offensiva brottning är inte den bästa och även om Holloway inte mött en äkta brottare på lång tid så har han den senaste tiden stoppat alla nedtagningsförsök.

Jag tror att Ortegas bästa chans att norpa titeln kommer att bli genom en lömsk submission från clinchposition. Man får dock inte glömma att “T-City” hela tiden utvecklas och det känns aldrig kul att betta emot en ung fighter med granithaka. Jag tror dock att Holloway är en dålig matchning för Ortega då fjäderviktsmästaren är både snabbare, mer teknisk, har minst lika bra kondition och har ett riktigt bra nedtagningsförsvar.

En sak som dock oroar mig är Holloways hälsa. Mästaren blev avlägsnad från deras första planerade möte och nu har han varit borta från tävlan under en längre period. Vi kan helt enkelt inte veta i vilken form Holloway kommer dyka upp i. Persnoligen tänker jag vänta till invägningarna och om Holloway ser lika bra ut som vanligt så tänker jag lägga en insats, om han ser dålig ut tänker jag inte satsa något alls.

Även med denna besvärliga faktor så tror jag att mästaren kommer att använda sin kvickhet för att behålla platsen på tronen. Jag förväntar mig att han vinner via domslut men det skulle inte förvånad mig om han lyckas skada Ortega med kroppsslag och avslutar honom.

Vi kommer att vänta på invägningen och
eventuellt betta Max Holloway

 

 

  • Ohmbet odds: Max Holloway 1.96 (Chans till vinst: 51%)
  • Vi tror chansen är 65%

Artikeln är skriven av Maciej Grochowski