Den före detta mästaren Luke Rockhold kommer i helgen att stiga in i buren för att möta den topprankade mellanviktaren Yoel Romero under UFC 221 huvudmatch.

Vad som från början skulle bli en match mellan Rockhold och mellanviktsmästaren Robert Whittaker har nu blivit en kamp mellan Rockhold och inhopparen Romero, detta efter Whittaker tvingats dra sig ur titelmatchen på grund av en skada.

Nu står istället interimtiteln på spel och den stora frågan är självklart vem som kommer att gå hem med bältet runt sin midja, Rockhold eller Romero?


Boostade UFC-odds med Ohmbet: 15 gånger pengarna på Rockhold/HuntUFC 221: Rockhold vs. Romero – Odds, tider och matchkort


Bettinganalys: Rockhold vs. Romero

UFCs mellanviktsklass har länge varit fylld med ett stort antal toppnamn som vid varje given punkt har kunnat samla ihop en vinstsvit och få en chans att slåss om titeln.

Både Rockhold och Romero har befunnit sig i toppen under en längre period och fortsätter att bocka av motståndare.

Både Rockhold och Romero har en bakgrund i Strikeforce och sedan organisationen köptes upp av UFC har Rockhold endast förlorat två matcher av åtta medan Romero har åtta vinster på nio matcher.

Det som gör denna match lite speciell är sättet den kom till på. Romero hoppar in som ersättare och trots att han låg i träningsläger för en match mot David Branch så tränade han inte inför fem ronder utan istället för tre.

Romeros kondition kommer därmed att bli ett intressant frågetecken, speciellt i de senare ronderna då vi bland annat såg hur han saktade ned i den senaste matchen mot Whittaker.

Ett annat frågetecken är Rockholds haka. Amerikanens enda förluster har kommit via TKO/KO och han har en tendens att hålla hakan ganska högt samtidigt som han sänker sin guard. I sin senaste match mot David Branch såg vi hur Rockhold blev skakad och ett tag såg det ut som att Rockhold skulle bli avslutad.

Åter igen kommer dock Romeros kondition att komma i fråga då han med största säkerhet kommer att försöka att hålla tillbaka för att inte riskera att tappa kraft längre fram. Förvänta dig inte att Romero kommer att attackera med samma explosivitet och kraft som Branch gjorde mot Rockhold.


Registrera dig på Ohmbet – Få 200 % i MMA-bonus!Rockhold vs. Romero – Vem ska man betta på?

Utöver Romeros kondition och Rockholds haka så har båda fighters en stor arsenal av attacker som de använt för att pressa och avsluta sina motståndare.

Rockholds boxning är inte exceptionell utan det är hans sparkar och främst hans vänsterspark som Romero måste undvika till varje pris. Rockhold genererar stor kraft med sin vänsterspark och skulle han välja att attackera Romeros kropp kommer han ytterligare att trycka på kubanens svagheter.

Romero har i sin tur en stark bakgrund som brottare i världsklass och kommer säkerligen att vilja utnyttja varje chans för att försöka ta ned den betydligt längre Rockhold och därmed neutralisera amerikanens räckvidd.

Rockhold är dock en underskattad grappler och trots att hans bästa arbete görs från topposition så kan han alltid attackera från mattan eller åtminstone ta sig upp.

Vi tror på ett scenario där Rockhold får Romero att arbeta mycket, både i clinch och genom nedtagningar. Skulle Rockhold även landa ett par kroppssparkar och tömma kubanens gastank så kommer de senare ronderna att bli en pärs för Romero.

Vi kommer satsa merparten på Rockhold via avslut i de senare ronderna:

Tror du på Rockhold eller Romero?
Surfa vidare till Ohmbet för att se alla odds!