Vid första anblick kan matchen mellan mästarna Stipe Miocic och Daniel Cormier se ut som en rejäl mismatch. Tungviktsmästaren Miocic är både yngre, större, starkare och har 20 cm i räckvidd till sin fördel. I sin senaste titelmatch så dominerade han Francis Ngannou, en av tungviktsklassens mest fruktade kämpar.

Lätt tungviktsmästaren Daniel Cormier kommer i sin tur från en TKO-vinst över Volkan Oezdemir där han försvarade ett bälte som han endast fick för att Jon Jones testade positivt.

Oddsmakarna har Miocic som klar vinnare men har verkligen inte Cormier någon chans?

Oavsett vad UFC säger så är inte Miocic den bästa tungviktaren genom tiderna. Hans stående arsenal är simpel och hans kombinationer är enkla men en sak är säker: han slår väldigt hårt! Miocics största nackdel är hans bristande guard och det faktum att han håller hakan högt, något som gör honom enklare att träffa.

Miocics brottning är bra men inte på någon otrolig nivå. Jag tror att han har klarat av att erhålla och behålla titeln på grund av sin råstyrka och fight-IQ. Miocic gör exakt det han behöver för att vinna: I sitt första titelförsvar så pressade han Alistair Overeem och attackerade honom inom boxningsräckvidd. Sedan så bjöd han upp Junior dos Santos till att utbyta vilda slag innan brasilianaren fick en chans att göra sig bekväm i buren. I sitt senaste titelförsvar så gav Miocic inte Ngannou någon chans att landa sina kraftiga slag och han kunde därmed neutralisera “The Predator” med dominant brottning.

Cormier är dock mer mångsidig än någon annan som Miocic tidigare mött. I alla matcher så är det “DC” som pressar på och försöker överväldiga sina motståndare med krokar och slag över guarden samtidigt som han attackerar med sparkar.

Cormier är en olympisk brottare och det blir tydligt när man ser honom i buren. Han älskar att ta ned sina motståndare från clinchen och han har en mycket mer mångsidig arsenal än Miocic. “DC” är också en kedjebrottare vilket betyder att han lätt går från en teknik till en annan.

Jag misstänker att Miocic kommer att försöka undvika all typ av grappling med Cormier. Speciellt med tanke på att han saktade ned avsevärt efter den första ronden med Ngannou trots att “The Predator” knappast är känd för att tömma sina motståndare på energi. Vad kommer hända om Cormier lyckas göra matchen till en renodlad brottningsmatch?

Än så länge har Cormiers kondition sett mycket bra ut men denna gång kommer han också att vara 10-12 kg tyngre och även att möta en motståndare som är mycket större än han är van vid. Därför kan vi inte vara säkra på att Cormiers kondition kommer att hålla hela vägen.


Registrera dig på Ohmbet – Få 200 % i MMA-bonus!


Låt oss inte heller glömma att Cormier är något segstartad och ofta behöver en stund för att hitta rytmen, något som Miocic säkerligen är väl medveten om. Bli därmed inte förvånad om Miocic tidigt försöker avsluta matchen. Cormier har visat att han har en rejäl haka men det är stor skillnad på att få ett slag från en lätt tungviktare och en tungviktare som Miocic.

Ett par rejäla slag från Miocic, speciellt tidigt i matchen, kan komma att avsluta Cormier men jag misstänker att Cormier kommer att få rejält med vind i seglen om han lyckas rida ut stormen. Även om Cormier överlever de första ronderna så kommer han dock aldrig att få det lätt, Miocic är en riktig krigare och kämpar till sista andetaget.

Det kanske låter något kontroversiellt men jag tror att den här matchen är en fråga mellan en ren och skär talang och en atletisk tungviktsmästare. Jag är helt övertygad om att Cormier är den mer talangfulla fightern då Miocic mött fighters som antingen har sett sina bättre dagar eller som är endimensionella som Ngannou.

Jag förstår hur oddsen kan vara till Miocics fördel men jag tycker siffrorna inte avspeglar verkligheten. Oddsen för Miocic (1.37 = 73% chans till vinst) är helt uppåt väggarna och personligen har jag lagt insatser på Cormier som vinnare och Cormier som vinnare via domslut.

Vi kommer att betta: Daniel Cormier

  • Ohmbet odds: Daniel Cormier (3.30 = 30% chans till vinst)
  • Vi tror att sannolikheten för Cormier är 40%

Överväg också: Daniel Cormier via domslut

  • Ohmbet odds: Daniel Cormier (5.00 = 20% chans till vinst)
  • Vi tror att sannolikheten är 30%

 

Denna artikel är skriven av Maciej Grochowski och översatt av Matias Andres