Även om UFC 230 inte ser ut som det först var planerat så finns det egentligen ingen anledning att klaga. I den delade huvudmatchen kommer bland annat två av världens bästa mellanviktare att ryka ihop i sin väg mot toppen av divisionen.

Vem kommer att lyckas ta ett steg i rätt riktning?

 

Chris Weidman (1.57) vs Ronaldo Souza (2.55)

 

Om man ska vara lite krass så kan man kalla både “Jacare” och Weidman för talangfulla grapplers med hygglig striking. Sanningen är dock att de är ganska olika.

Souza har mycket kraft i varje slag och försöker ofta att knocka sina motståndare med krokar. Han brukar inte blanda slag med sparkar men när han vill så kan han leverera rejäla rundsparkar. Den före detta Strikeforce-mästaren har inget emot vilda slagväxlingar då han har mycket kraft och en rejäl haka.

Det finns inte heller någon anledning att ifrågasätta Jacares krigarhjärta då han ger allt i buren. Det krävs riktigt mycket för att avsluta brasilianaren!

Å andra sidan har vi Weidman som är den snabbare strikern som gillar att kombinera krokar med mellansparkar. Han har inte lika mycket kraft som “Jacare” men han har desto mer volym. Amerikanarens teknik är inte den bästa men hans motståndare måste ständigt oroa sig för nedtagningar.

Även om Weidman kan ha bättre kondition än “Jacare” så litar jag ändå mer på brasilianaren då han är mycket farlig i s.k. “Zombie-mode”. Även när “Jacare” är dödstrött så landar han fortfarande rejäla bomber. Jag tror exempelvis inte Weidman skulle överleva de slag som “Jacare” landade på Gastelum. Jag skulle aldrig säga att Weidman är en fighter som ger upp, men han är defitivt inte lika tålig som brasilianaren.

Det må sägas: “Jacare” är 38 år gammal men han såg inte alls dålig ut i sin senaste match. Låt oss inte glömma att Weidman inte tävlat på 15 månader och faktiskt kan vara lite ringrostig.

Matchen blir extra intressant när man kollar på deras grappling. “Jacare” är ansedd att vara en av de bästa BJJ-utövarna i MMA men hans brottning är dålig. Hans double leg-nedtagningar kommer antagligen att vara för saktfärdiga för att bita på Weidman. Han kommer säkerligen ha större framgång från clinchposition men jag tror han kommer att behöva skada Weidman för att ta ned honom.

Weidman är i sin tur en väldigt bra brottare och kan säkert ta ned brasilianaren utan problem. Frågan är om han verkligen borde göra det? Amerikanaren bör undvika all tid på mattan, även när “Jacare” är på rygg. Möjligen att han kan säkra en rond med en nedtagning men även det vore riskabelt. Brasilianaren är en av få av Weidmans motståndare som inte har något emot att hamna på mattan.

Jag förväntar mig att Weidman kommer att vara den mer aktiva men att “Jacare” förr eller senare kommer att landa något rejält. Han kanske t.om. knockar honom till mattan och avslutar honom med en submission.

Jag tror dem här matchen kan komma att sluta hur som helst och därför har jag inga problem med att satsa på Jacare, som öppnar upp med högre odds.

Jag kommer att betta: “Jacare” Souza

  • Ohmbet odds: Ronaldo Souza 2.55 (Chans till vinst: 39%)
  • Jag tror att chansen är 51%

Denna artikel är skriven av Maciej Grochowski