Efter mer än ett år borta från tävlan så återvänder den före detta tungviktsmästaren Junior dos Santos till oktagonen. Sista gången vi såg honom i buren så blev han avslutad i första ronden av den tidigare mästaren Stipe Miocic.

Den här gången kommer brasilianaren “Cigano” dos Santos att ta sig an den forna WSOF-mästaren Blagoy Ivanov så frågan är: Har dos Santos vad som krävs för att besegra den bulgariska UFC-debutanten?

“Cigano” är primärt en boxare och han fightas oftast på ett sedvanligt sätt. Han älskar att plåga sina motståndare med raka slag mot kroppen och ibland kompletterar han med en avslutande krok.

Brasilianarens favoritslag är en vänsterkrok, ett slag som han använder både för att attackera och kontra. Alla som har sett dos Santos i buren vet dock att hans farligaste vapen är en överhandshöger som han har sänkt fighters som Mark Hunt och Cain Velasquez med.

Den senaste tiden har “Cigano” även adderat sparkar till sin arsenal. Han terroriserade Ben Rothwell med kroppssparkar och brasilianaren landade också ett flertal låga sparkar mot bland annat vaderna mot Stipe Miocic. dos Santos gillar att kontra och nästan alltid med en vänsterkrok men hans resultat är ojämna.

I matchen mot Ivanov har brasilianaren mycket mer erfarenhet än sin motståndare men tyvärr verkar det inte som att han lär sig av sina misstag. När “Cigano” blir attackerad så backar han nästan alltid rakt bakåt tills han stoppas av buren. “Cigano” försvarar sig främst genom att röra på överkroppen, något som gör att han ofta absorberar alldeles för många slag.

Han har också en tendens att fly från buren med guarden nere. Brasilianaren har något av en granithaka men den har försämrats med senaste tiden. 


UFC Boise – Kolla in de svenska tiderna, oddsen och matchkortet!


Tekniskt sätt så är Ivanov inte en grym striker – hans stående arsenal förlitar sig på snabba angrepp och han attackerar ofta med krokar, ibland i kombination med överhandsslag. Bulgaren slåss i southpaw och gillar att påbörja sina attacker med högerkrokar. Ibland adderar han även en rundspark men det är inte särskilt vanligt. Precis som dos Santos så använder han sin främre krok för att kontra men i Ivanovs fall är det en höger.

Bulgaren är sambo-utövare av hög nivå men trots sin bakgrund så använder han sig sällan av grappling. Han kan definitivt kasta runt sina motståndare från clinchen men det tror jag inte att han kommer att lyckas med denna gång, “Cigano” är en bra brottare och båda fighters föredrar att utbyta slag.

Den före detta mästaren kommer med största sannolikhet att ha övertaget när det kommer till styrka, teknik och kraft, speciellt om matchen utspelar sig i mitten av oktagonen. Skulle Ivanov istället pressa på och fånga dos Santos mot buren så kan han skada honom rejält.

Båda fighters har bra kondition för att vara tungviktare men det finns ett par okända faktorer i denna match. dos Santos återvänder exempelvis till buren efter 14 månader, något som kan påverka honom negativt.

Å andra sidan är det Ivanovs UFC-debut i världens största MMA-organisationen och han deltar i huvudmatchen. Han kan komma att påverkas av stressen men också av omfattande USADA-prover. Det är möjligt att Ivanov dyker upp i värre skick än vanligt. dos Santos är också ett stort steg uppåt om man jämför mot Ivanovs tidigare motståndare i WSOF.

Det är möjligt att brasilianarens haka inte längre håller men jag tror att han har vad som krävs för att ta hem vinsten. Hans fördelar i erfarenhet, storlek (ca. 12 cm i längd och räckvidd) och teknik kommer göra all skillnad och jag tror han klarar av att avsluta Ivanov. 

Man får dock inte glömma att det är en tungviktsmatch och att allt kan förändras med ett slag.

Vi kommer att betta: Junior dos Santos

  • Ohmbet odds: Junior dos Santos 1.57 (En sannolikhet på 64%)
  • Vi tror att sannolikheten att Junior dos Santos vinner är 70%

Ohmbet UFC-odds

  • Odds på att matchen inte kommer att gå till domslut: 1.40
  • Odds på att matchen kommer att gå till domslut: 2.80
  • Odds på att “Cigano” vinner via avslut: 1.90
  • Odds på att “Cigano” inte vinner via avslut: 1.80

Denna artikel är skriven av Maciej Grochowski