Det har nu dröjt tre veckor sedan vi fick se en UFC-gala men i helgen är det äntligen dags för UFC Fight Night 135 och i huvudmatchen kommer vi att få se den alltid-lika-underhållande Justin Gaethje återvända till buren.

Det före detta World Series of Fighting-mästaren kommer att möta den ständigt vinnande topp 10-rankade James Vick som har fyra raka vinster och endast en förlust i sin karriär.

Gaethje tar i sin tur med sig två raka förluster så den stora frågan är om “The Highlight” kommer att kunna återvända till vinstkolumnen eller om Vick kommer att få ge honom hans tredje raka förlust?

 

Justin Gaethje (2.35) vs. James Vick (1.65)

 


UFC Betting Breadown: Gaethje vs. Vick

James Vick är en extremt lång lättviktare (191 cm) som är mest bekväm i kickboxningsavstånd. Han landar oftast 2-3 slag och byter ibland slagposition till southpaw. Precis som många andra långa fighters så är han inte lika bra i boxningsavstånd.

Men trots detta så är Vick väldigt snabb på fötterna och har bra kondition. När han hamnar i clinch så vet han hur man landar knän och ibland försöker han sig på giljotiner.

“The Texecutioner” Vick siktar oftast på kroppen med sina sparkar. Hans mellan-, sido- och framsparkar får inte bara kraft från hans storlek men också från hans breda slagställning där han planterar sitt främre ben. 

En bred slagställning har dock sina för- och nackdelar då han också är mer utsatt för låga sparkar, något som ofta används effektivt mot långa och smala fighters som honom.

Gaethje är känd för att hela tiden pressa på och inte ge sina motståndare en chans att andas eller återhämta sig. Han boxas ofta vilt men hans låga sparkar är något av ett signum. Han attackerar inte bara med enstaka sparkar på både utsidan och insidan (med båda ben) utan nästan alla av Gaetjes kombinationer avslutas också med en låg spark. Gaethje har inte heller något problem med att ta emot ett slag för att få landa en kombination.

Gaethjes största problem är just att han är lätt att träffa, speciellt när han landar sina sparkar. Hans försvar är inte det bästa och han föredrar att röra överkroppen för att undvika slag och försöka kontra.

Det perfekta scenariot för Gaethje vore om han kunde fånga Vick mot buren och attackera honom med en myriad av krokar, uppercuts och armbågar. Det kommer dock inte bli lätt då Vick är en väldigt rörlig fighter som dessutom har bättre kondition. Frågan är dock hur rörlig han är om han äter massor av sparkar mot benen och klarar hans kondition att stå pall för Gaethjes press?

Jag tror att den första ronden kommer att avgöra slutresultatet. Där kommer vi att få se om Gaethje lyckas skada Vicks ben till den grad att det påverkar Vicks rörlighet och gör honom mindre farlig.

Vicks längd kommer dock att bli ett problem för Gaethje och med största sannolikhet kommer “The Texecutioner” Vick att försöka hålla honom på avstånd med pushkicks och långa raka slag. Gaethjes krigarhjärta gör honom till en mycket svår motståndare men han tar alldeles för mycket stryk. Alla hakor vittrar och bara ett par månader sedan så fick han rejält med stryk ifrån Dustin Poirier. Kanske var Poirier-matchen vändpunkten för Gaethjes förmåga att ta emot slag?

Å andra sidan så anser jag att Poirier (som hade stora problem med Gaethje) är en mycket bättre fighter än James Vick. Jag tror att Gaethjes haka kommer att hålla tillräckligt för skada Vicks ben. Om “The Highlight” Gaethje får alltför mycket problem så kan han också ta ned matchen på mattan, även om det är något han väldigt sällan gör.

Jag bortser inte från Vick men i mina ögon så bör Gaethje vara favoriten. Hans erfarenhet i buren och låga sparkar kommer vara vägen till en TKO-vinst för “The Highlight”.

Vi kommer att betta: Justin Gaethje

  • Ohmbet odds: Justin Gaethje 2.35 (43% chans till vinst)
  • Vi tror att det är 55% chans att Gaethje går hem med vinsten

Artikeln är skriven av Maciej Grochowski