Tony Ferguson och Justin Gaethje är fighters, som alltid får en fantastisk kamp. Båda ser ut för att avsluta motståndaren och är tuffa, men det är de enda likheterna mellan dem.

Så mycket som han är känd för sin kärlek till brawl, är Gaethje också känd för sina hooks och kraftfulla bensparkar. Han spenderar mycket energi på nästan varje slag och försöker slå av motståndarens huvud, revben eller ben, och han blandar verkligen snygga slag i alla dimensioner.

Gaethjes vänstra krok – i attacker såväl som i räknare – är problematisk för alla som han står inför och kan vara ett mycket solid vapen mot Ferguson.

Om Tony var en RPG-karaktär, skulle han vara en berserker. Han är helt enkelt mycket mer uppmärksam på attacker än på försvar. Han tar gärna en stans för att leverera en – men hans vansinniga cardio gör att han kan leverera minst två.

Ferguson är inte de mest tekniska fighter, men hans enorma räckvidd – 15 cm fördel gentemot Gaethje – tillsammans med hans hållbarhet är en dödlig kombination. Han kämpar i både, Southpaw och ortodoxa inställningar, använder massor av främre sparkar, (snurrande) armbågar, kastar i princip alla galna saker som kommer till hans sinne.

Men som jag sa tidigare, Tony har läckt försvar, han vinglade eller tappades många gånger av strejkare mycket värre än Justin Gaethje.

Tony Ferguson har aldrig mött en kämpe så farlig som Gaethje, både vad gäller skicklighet och makt. Justin har den instinkten för en mördare och om han gör ont mot en motståndare låter han inte fly. Jag tror att om Gaethje ansluter till en klar stans, kommer han att vingla Ferguson. Om han luktar blod blir det en kort natt för Tony.

Med det sagt, om Ferguson lyckas hålla Gaethje på kickboxningsavståndet, skada honom av några armbågar eller ta ner honom – varje händelse låter osannolikt, men är möjligt – kommer han att dra Justin genom helvetet och skicka honom på mästerskapsrundor.

Om kampen går till marken är Ferguson den typen av kille som kan göra mer skada även om han är på ryggen än hans motståndare ovanpå honom. Lyckligtvis för Gaethje har han elitbrytning och Ferguson är inte den bästa offensiva brottaren – förra gången han tog ner motståndaren för 5 år sedan!

Det sista jag vill nämna är omständigheterna i kampen. Justin gick in som ersättare, men sedan skjutades upp kampen, och extra 3 veckor borde fungera bra för Gaethje.

Samtidigt beslutade Ferguson att göra mästerskapets vikt den 18 april, vilket låter löjligt när man tänker på hur fruktansvärt det är att kämpa. Han kommer att behöva uttorka hjärnan och kroppen två gånger inom 3 veckor. Det är ett bra tecken för Gaethje-spelarna, eftersom vi måste leta efter alla slags fördelar vi kan få.

Jag blir inte överraskad alls om Ferguson överlever början av kampen, tröttnar Gaethje och underkastar honom, men jag tror Justin kommer att slå Tony ner och avsluta honom på marken.

Mitt val: Justin Gaethje
UFC odds: 2,45 (underförstådd sannolikhet = 41%)
Min sannolikhet: 51%
 
Artikel skriven av Maciej Grochowski