Bare Knuckle Fighting (BKF), eller knogslagsmål, är en form av boxning utan handskar där utövarna endast använder sina bara knogar för att slåss. Denna kampform har gamla rötter men har återuppstått i modern tid med professionella organisationer och evenemang som arrangeras världen över. Denna artikel ger en djupgående översikt över bare knuckle fighting, med fokus på Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC) och andra framstående evenemang och organisationer.

bare-knuckle-fighting

Vad är Bare Knuckle Fighting?

Bare knuckle fighting är en stridsform där två tävlande slåss utan handskar, enbart med sina bara knogar. Det är en av de äldsta formerna av boxning och har praktiserats i olika kulturer i århundraden. Kampen pågår tills en av utövarna inte kan fortsätta eller tills matchen bedöms av domare.

Grundläggande regler och tekniker

 1. Regler: Matcherna varar vanligtvis i fem till sju ronder, beroende på organisationen. Varje rond är två minuter lång. Slag är de enda tillåtna teknikerna, och slag mot bakhuvudet och nedre delen av ryggen är förbjudna.
 2. Tekniker: Fokuset ligger på slagtekniker som jab, cross, hook och uppercut. Eftersom utövarna inte har handskar, är teknisk precision och försvar avgörande för att undvika skador.
 3. Försvar: Huvudrörelse, fotarbete och blockeringar är viktiga för att skydda sig från skador.

Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC)

Historia och grundande

Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC) grundades 2018 av David Feldman i Philadelphia, USA. BKFC är den första organisationen i modern tid som sanktionerar och reglerar bare knuckle fighting professionellt. Organisationen syftar till att ge sporten en respektabel plattform och locka både fans och fighters från hela världen.

Format och regler

BKFC har etablerat strikta regler för att säkerställa säkerheten och rättvisan i sina matcher:

 • Ronder: Matcherna varar vanligtvis fem ronder, med två minuter per rond.
 • Ring: Matcherna hålls i en specialdesignad rund ring som kallas ”squared circle”.
 • Domare: Domarna bedömer matcherna baserat på träffar, aggressivitet och defensiva färdigheter.
 • Läkare: Ringside-läkare är alltid närvarande för att säkerställa omedelbar medicinsk vård vid behov.

Framstående matcher och fighters

BKFC har haft flera högprofilerade matcher som har attraherat stor uppmärksamhet från kampsportsvärlden. Några framstående fighters inkluderar:

 • Artem Lobov: Tidigare UFC-fighter som har gjort en framgångsrik övergång till bare knuckle fighting.
 • Jason Knight: Även han en före detta UFC-fighter som har deltagit i några av de mest minnesvärda matcherna i BKFC.
 • Paige VanZant: En annan före detta UFC-stjärna som har blivit en av de mest kända namnen inom BKFC.

Andra bare knuckle events och organisationer

Förutom BKFC finns det flera andra organisationer och evenemang som arrangerar bare knuckle fighting matcher världen över.

Bare Knuckle Boxing (BKB)

Bare Knuckle Boxing (BKB) är en brittisk organisation som grundades 2015. BKB har spelat en nyckelroll i att återuppliva bare knuckle fighting i Storbritannien och har lockat både lokala och internationella fighters.

 • Regler: BKB använder liknande regler som BKFC, men med vissa regionala skillnader.
 • Evenemang: BKB arrangerar regelbundna evenemang i Storbritannien och har byggt upp en trogen fanbase.

World Bare Knuckle Fighting Federation (WBKFF)

World Bare Knuckle Fighting Federation (WBKFF) är en annan amerikansk organisation som har arrangerat flera högprofilerade evenemang. WBKFF har lockat flera kända namn från andra kampsporter.

 • Regler: WBKFF använder en kombination av regler från traditionell boxning och moderna säkerhetsstandarder för bare knuckle fighting.
 • Evenemang: Organisationen har anordnat matcher som har attraherat mycket uppmärksamhet, inklusive framträdanden av kända fighters.

Andra internationella evenemang

Bare knuckle fighting har även fått fotfäste i andra delar av världen, med evenemang och organisationer som dyker upp i Europa, Asien och Latinamerika. Dessa evenemang hjälper till att sprida sporten och attrahera en bredare publik.

Bare Knuckle Fighting’s globala påverkan

Bare knuckle fighting har sett en snabb tillväxt i popularitet de senaste åren. Sporten har fått ett uppsving tack vare professionella organisationer som har infört regler och säkerhetsåtgärder för att göra den mer accepterad och respektabel.

Träning och livsstil

Träning för bare knuckle fighting innebär en kombination av teknisk boxningsträning, konditionsträning och mental förberedelse. Eftersom skaderisken är hög, är teknisk precision och försvar avgörande för att minimera risken för skador.

Internationell tillväxt

Bare knuckle fighting har spridit sig globalt med nya organisationer och evenemang som dyker upp regelbundet. Internationella tävlingar, seminarier och utbildningsprogram har hjälpt till att sprida sporten och dess unika kultur globalt.

Bare knuckle fighting är en traditionell kampsport som har återupplivats i modern tid med en ny nivå av professionalism och global attraktion. Genom organisationer som BKFC och andra internationella evenemang fortsätter bare knuckle fighting att växa i popularitet och inflytande. Med sitt fokus på teknisk skicklighet, fysisk uthållighet och mental styrka erbjuder bare knuckle fighting en unik och intensiv tävlingsform som fascinerar och utmanar utövare och fans över hela världen.