Taekwondo är en koreansk kampsport som är känd för sina snabba och kraftfulla sparkar, samt en kombination av slag, blockeringar och hopptekniker. Sporten har spridit sig globalt och är en populär tävlingsform som även ingår i de olympiska spelen. Denna artikel ger en omfattande översikt över taekwondo, de stora tävlingsorganisationerna World Taekwondo Federation (WTF) och International Taekwondo Federation (ITF), samt olympiska taekwondo-tävlingar.

taekwondo

Vad är Taekwondo?

Taekwondo är en koreansk kampsport som utvecklades under 1940- och 1950-talet genom att kombinera element från traditionella koreanska stridskonster och olika influenser från japansk och kinesisk kampsport. Namnet ”taekwondo” betyder ”vägen för foten och handen”, vilket reflekterar sportens fokus på både sparkar och slag.

Grundläggande tekniker

 1. Sparkar: Höga, medelhöga och låga sparkar som roundhouse kick (dollyo chagi), side kick (yop chagi), och spinning hook kick (dwi hurigi).
 2. Slag: Olika typer av stansar som straight punch (jirugi) och backfist strike (deung joomuk).
 3. Blockeringar: Tekniker för att avvärja attacker som high block (olgul makgi) och low block (arae makgi).
 4. Form (Poomsae/Hyung/Tul): Förutbestämda mönster av tekniker som tränas för att utveckla teknik och precision.
 5. Sparring (Kyorugi): Praktisk kampträning mot en levande motståndare, som kan vara formell eller fri sparring.

World Taekwondo Federation (WTF) och International Taekwondo Federation (ITF)

Det finns två huvudsakliga internationella organisationer som styr taekwondo: World Taekwondo Federation (WTF), nu känd som World Taekwondo (WT), och International Taekwondo Federation (ITF). Båda organisationerna har sina egna regler och tävlingsformat.

World Taekwondo (WT)

Historia och roll

World Taekwondo grundades 1973 och har sitt huvudkontor i Seoul, Sydkorea. Organisationen ansvarar för att standardisera regler och främja taekwondo som en tävlingssport globalt. WT är erkänd av Internationella olympiska kommittén (IOK) och organiserar de olympiska taekwondo-tävlingarna.

Tävlingsformat och regler

WT-tävlingar fokuserar på sparring (kyorugi) och poomsae (form). WT:s tävlingsregler för sparring är utformade för att minimera skador och främja sportens estetiska och tekniska aspekter. Poäng ges för träffar med foten eller handen på godkända målområden, och matcherna övervakas av domare.

Stora WT-evenemang

 1. WT World Taekwondo Championships: En av de mest prestigefyllda tävlingarna inom taekwondo, hålls vartannat år och inkluderar tävlingar i både sparring och poomsae.
 2. WT World Cup Team Championships: En lagtävling där nationer tävlar mot varandra.
 3. WT Grand Prix Series: En serie av högprofilerade tävlingar som hålls årligen, där de bästa utövarna samlar poäng för att kvalificera sig till olympiska spelen.

International Taekwondo Federation (ITF)

Historia och roll

ITF grundades 1966 av General Choi Hong Hi, som anses vara en av taekwondons grundare. ITF har sitt huvudkontor i Wien, Österrike, och fokuserar på att bevara traditionella taekwondo-tekniker och -filosofi.

Tävlingsformat och regler

ITF-tävlingar inkluderar sparring (matsogi), tul (form), power breaking (krosstekniker) och special techniques (hopp- och flygtekniker). ITF:s regler för sparring är mer traditionella och fokuserar på teknisk precision och kraft. Poäng ges för träffar på godkända målområden, och det finns strikta regler för hur tekniker utförs.

Stora ITF-evenemang

 1. ITF World Championships: En av de mest prestigefyllda tävlingarna inom ITF, hålls vartannat år och inkluderar tävlingar i alla ITF-discipliner.
 2. ITF Continental Championships: Regionala mästerskap som hålls i olika delar av världen.
 3. ITF World Cup: En internationell tävling som hålls vart fjärde år, öppen för alla ITF-utövare.

Olympiska Taekwondo-tävlingar

Taekwondo introducerades som en demonstrationssport vid de olympiska spelen i Seoul 1988 och Barcelona 1992. Det blev en officiell olympisk gren vid Sydney 2000.

Tävlingsformat

Olympisk taekwondo tävlas under reglerna för World Taekwondo och fokuserar enbart på sparring (kyorugi). Tävlingarna är uppdelade i viktklasser för både män och kvinnor, och varje match varar tre ronder på två minuter vardera, med en minut vila mellan ronderna.

Poängsystem

Poäng ges för träffar med foten eller handen på motståndarens kropp eller huvud, och högre poäng ges för träffar på huvudet och för snurrande tekniker. Matcherna övervakas av domare som säkerställer att reglerna följs och att utövarna tävlar säkert.

Framstående olympiska taekwondo-utövare

Några av de mest framstående olympiska taekwondo-utövarna inkluderar:

 • Steven Lopez: En amerikansk taekwondo-utövare som har vunnit två olympiska guldmedaljer och en bronsmedalj.
 • Hwang Kyung-Seon: En sydkoreansk utövare som har vunnit två olympiska guldmedaljer och en bronsmedalj.
 • Jade Jones: En brittisk utövare som har vunnit två olympiska guldmedaljer.

taekwondo-globalt

Taekwondos globala påverkan

Taekwondo har haft en betydande global påverkan och tränas av miljontals människor över hela världen. Sporten har blivit en symbol för disciplin, självkontroll och fysisk skicklighet.

Träning och livsstil

Taekwondo-träning innebär en kombination av fysisk konditionsträning, teknisk träning och mental fokusering. Utövare lär sig disciplin, respekt och självkontroll, vilket gör taekwondo till mer än bara en sport – det är en livsstil.

Internationell tillväxt

Taekwondo har spridit sig över hela världen med dojoer (träningscenter) i nästan varje land. Internationella tävlingar, seminarier och utbildningsprogram har hjälpt till att sprida sporten och dess filosofi globalt.

Taekwondo är en dynamisk och kraftfull kampsport som kombinerar teknisk skicklighet med fysisk kondition och mental disciplin. Genom organisationer som World Taekwondo (WT) och International Taekwondo Federation (ITF), och genom dess inkludering i de olympiska spelen, fortsätter taekwondo att växa och inspirera utövare över hela världen. Med sitt fokus på sparkar, slag och traditionella värderingar, är taekwondo en sport som erbjuder både personlig utveckling och tävlingsmöjligheter för människor i alla åldrar.