Submission grappling, även känt som nogi grappling, är en kampsport som fokuserar på markkamp och submissionstekniker utan användning av traditionella dräkter (gi). Denna disciplin kombinerar tekniker från jiu-jitsu, brottning, judo och sambo och har blivit mycket populär, särskilt inom mixed martial arts (MMA). Denna artikel ger en omfattande översikt över submission grappling, nogi grappling-turneringar och några av de mest framstående evenemangen som Polaris och Eddie Bravo Invitational (EBI).

submission-grappling

Vad är Submission Grappling?

Submission grappling är en form av kampsport där utövarna tävlar på marken med målet att tvinga sin motståndare att ge upp genom olika lås och strypningar. Till skillnad från traditionell brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) som oftast utövas med gi, tränas och tävlas submission grappling utan gi, vilket leder till snabbare och mer dynamiska matcher.

Grundläggande tekniker och positioner

 1. Guard: Positionen där grapplern ligger på ryggen och använder sina ben för att kontrollera och attackera motståndaren.
 2. Mount: En dominant position där grapplern sitter på motståndarens bröstkorg.
 3. Side Control: En position där grapplern ligger vid sidan av motståndaren och kontrollerar dem.
 4. Back Control: En position där grapplern sitter bakom motståndaren och kontrollerar dem, ofta med båda benen krokade runt midjan.
 5. Submissions: Tekniker för att tvinga motståndaren att ge upp, inklusive armlås (armbar), benlås (heel hook), och strypningar (rear naked choke, guillotine).

Nogi Grappling Turneringar

Nogi grappling-turneringar har vuxit i popularitet och antalet tävlingar och deltagare har ökat markant de senaste åren. Dessa turneringar erbjuder en plattform för grapplers att tävla utan gi och demonstrera sina tekniska färdigheter och fysiska kondition.

Regler och format

Reglerna för nogi grappling varierar mellan olika organisationer, men generellt sett tillåter de flesta tekniker som används i BJJ, brottning och sambo. Poäng ges för att uppnå och hålla dominanta positioner samt för försök till submission. Matcherna kan vinnas genom submission, poäng eller domarbeslut.

Stora nogi turneringar

 1. ADCC Submission Wrestling World Championship: En av de mest prestigefyllda nogi-turneringarna i världen, som hålls vartannat år och lockar de bästa grapplers från olika discipliner.
 2. NAGA (North American Grappling Association): En av de största grappling-organisationerna som anordnar tävlingar över hela USA och internationellt.
 3. IBJJF Nogi World Championships: En årlig turnering organiserad av International Brazilian Jiu-Jitsu Federation, med tävlingar i olika viktklasser och åldersgrupper.

Polaris, EBI (Eddie Bravo Invitational), och andra grappling events

Polaris och Eddie Bravo Invitational (EBI) är två av de mest framstående evenemangen inom submission grappling. De har båda bidragit till att höja sportens profil och attrahera topputövare från hela världen.

Polaris

Historia och betydelse

Polaris grundades 2015 och har snabbt blivit en av de mest respekterade nogi grappling-evenemangen. Tävlingarna hålls i Storbritannien och sänds live på olika streamingplattformar, vilket ger dem en global publik.

Format och regler

Polaris använder ett submission-only format, vilket innebär att matcher inte bedöms på poäng utan vinns enbart genom submission. Om ingen submission uppnås under den ordinarie tiden, går matchen till domarbeslut. Detta format uppmuntrar till en aggressiv och offensiv grappling-stil.

Framstående matcher och utövare

Polaris har haft många högprofilerade matcher med några av världens bästa grapplers, inklusive Garry Tonon, Gordon Ryan och Craig Jones. Dessa matcher har bidragit till att etablera Polaris som en ledande plattform inom submission grappling.

Eddie Bravo Invitational (EBI)

Historia och betydelse

EBI grundades av Eddie Bravo, en välkänd BJJ-utövare och instruktör, 2014. EBI har blivit känt för sitt innovativa format och har spelat en nyckelroll i populariseringen av nogi grappling.

Format och regler

EBI använder också ett submission-only format, men med en unik övertidsregel. Om ingen submission uppnås under ordinarie tid, går matchen till övertid där varje grappler får en chans att starta från en dominant position (back control eller spiderweb). Den som lyckas med en submission eller har snabbast flykttid vinner.

Framstående matcher och utövare

EBI har presenterat många av världens bästa grapplers, inklusive Eddie Cummings, Garry Tonon och Gordon Ryan. Formatet och de spännande matcherna har gjort EBI till en av de mest populära grappling-evenemangen.

Andra framstående grappling events

 1. Kasai Grappling: En professionell grappling-liga som anordnar turneringar och supermatcher i både gi och nogi.
 2. Fight 2 Win: En serie av grappling-evenemang som hålls i USA, kända för sina högprofilerade matcher och professionella produktion.
 3. GrappleFest: Ett brittiskt baserat evenemang som har lockat toppgrapplers från hela världen för att tävla i submission-only matcher.

nogi-grappling

Submission Grapplings globala påverkan

Submission grappling har vuxit snabbt i popularitet och inflytande, särskilt inom MMA. Många MMA-fighters tränar nogi grappling för att förbättra sina markkampstekniker, och grappling-tekniker har visat sig vara avgörande i många högprofilerade MMA-matcher.

Träning och livsstil

Träning i submission grappling innebär en kombination av teknisk träning, sparring och fysisk konditionsträning. Utövarna utvecklar inte bara sina grappling-färdigheter utan också sin mentala styrka och uthållighet. Många grapplers talar om den positiva inverkan som träningen har på deras liv, både fysiskt och mentalt.

Internationell tillväxt

Submission grappling har spridit sig över hela världen med gym och träningscenter i nästan varje land. Internationella tävlingar, seminarier och utbildningsprogram har hjälpt till att sprida sporten och dess filosofi globalt.

Submission grappling är en dynamisk och teknisk kampsport som har en djupgående inverkan på kampsportens värld. Genom tävlingar som ADCC, Polaris och EBI, fortsätter submission grappling att inspirera och utmana utövare över hela världen. Med sitt fokus på teknisk skicklighet, strategiskt tänkande och fysisk kondition, erbjuder submission grappling både självförsvarsfärdigheter och en väg till personlig utveckling och tävlingsframgång. Som en sport i ständig tillväxt och utveckling är framtiden för submission grappling ljus och full av möjligheter.