Karate är en av de mest kända och utövade kampsporterna i världen. Med rötter i Japan har karate utvecklats till en global sport som praktiseras av miljoner människor. Denna artikel ger en omfattande översikt över karate, inklusive traditionell karate, tävlingskarate, och de stora evenemangen som arrangeras av World Karate Federation (WKF).

karate

Vad är karate?

Karate är en japansk kampsport som betonar slag, sparkar, knä- och armbågstekniker samt öppna handtekniker som knivhänder. Sporten utvecklades på Okinawa under 1800-talet och spreds till Japan i början av 1900-talet. Ordet ”karate” betyder ”tom hand,” vilket återspeglar dess fokus på obeväpnad kamp.

Grundläggande tekniker

 1. Slag: Traditionella stansar som straight punch (gyaku zuki), reverse punch, och uppercut.
 2. Sparkar: Sparkar som front kick (mae geri), roundhouse kick (mawashi geri), och side kick (yoko geri).
 3. Blockeringar: Tekniker för att avvärja attacker, såsom rising block (age uke), inward block (uchi uke), och downward block (gedan barai).
 4. Kata: Förutbestämda mönster av rörelser som simulerar kamp mot flera motståndare. Kata är en viktig del av traditionell karate och används för att lära och perfekta tekniker.
 5. Kumite: Sparring eller praktisk kampträning där tekniker används mot en levande motståndare.

Traditionell karate

Traditionell karate fokuserar på att bevara de ursprungliga teknikerna och filosofierna från dess japanska rötter. Det betonar disciplin, respekt, och personlig utveckling. Traditionell karate tränas ofta med stor noggrannhet och respekt för detaljer.

Träningsmetoder

 1. Kihon: Grundläggande tekniker som slag, sparkar och blockeringar som tränas i repetitiva övningar.
 2. Kata: Formövningar som lär ut och förstärker tekniker genom en serie förutbestämda rörelser.
 3. Bunkai: Analys och praktisk tillämpning av tekniker från kata.
 4. Kumite: Sparring, som kan vara antingen formell och förutbestämd (kihon kumite) eller fri sparring (jiyu kumite).

Stilar av traditionell karate

Det finns flera huvudstilar inom traditionell karate, inklusive:

 • Shotokan: Känd för sina djupa ställningar och kraftfulla tekniker.
 • Goju-Ryu: Betonar cirkulära rörelser och en kombination av hårda och mjuka tekniker.
 • Shito-Ryu: Känd för sitt stora antal kata och mångsidiga tekniker.
 • Wado-Ryu: Integrerar tekniker från jujutsu och betonar undvikande och snabba, flytande rörelser.

Tävlingskarate

Tävlingskarate fokuserar på att använda karatetekniker i en sportkontekst, med regler och poängsystem för att säkerställa rättvis och säker tävling. Tävlingskarate är uppdelad i två huvudkategorier: kata och kumite.

Kata-tävlingar

I kata-tävlingar utför utövare förutbestämda rörelsemönster och bedöms baserat på teknisk skicklighet, kraft, precision och presentation. Tävlingskata är mycket strikt och kräver hög nivå av noggrannhet och finess.

Kumite-tävlingar

I kumite-tävlingar möts två utövare i en direkt kamp, där de försöker samla poäng genom att träffa varandra med godkända tekniker. Kumite är uppdelat i viktklasser och har strikta regler för att säkerställa säkerheten, inklusive förbud mot vissa typer av kontakt och tekniker.

WKF (World Karate Federation) Events

World Karate Federation (WKF) är den styrande kroppen för sportkarate världen över och organiserar de mest prestigefyllda tävlingarna inom karate.

WKF:s historia och roll

WKF grundades 1990 och har sedan dess arbetat för att standardisera regler och tävlingsformat för karate globalt. Organisationen är erkänd av Internationella olympiska kommittén (IOK) och har spelat en avgörande roll i att inkludera karate i de olympiska spelen.

Stora WKF-evenemang

 1. Karate World Championships: Hålls vartannat år och är den mest prestigefyllda tävlingen inom sportkarate. Evenemanget inkluderar både kata och kumite, med deltagare från över 100 länder.
 2. Karate1 Premier League: En serie av högprofilerade turneringar som hålls över hela världen, där de bästa karateutövarna tävlar för rankingpoäng och prispengar.
 3. Kontinentala mästerskap: Inkluderar EM (Europamästerskap), Panamerikanska mästerskap, Asienmästerskap och Afrikamästerskap, som fungerar som kvalificeringsevenemang för världsmästerskapen och de olympiska spelen.
 4. Olympiska spelen: Karate debuterade som en olympisk sport vid Tokyo 2020-spelen. WKF organiserade tävlingen som innehöll både kata och kumite för män och kvinnor.

WKF:s regler och poängsystem

WKF har utvecklat detaljerade regler för både kata och kumite för att säkerställa rättvisa och säkerhet:

 • Kata: Bedöms av en panel av domare som ger poäng baserat på teknisk skicklighet, timing, kraft och uttryck.
 • Kumite: Poäng ges för korrekta tekniker som träffar godkända målområden. Poängsystemet inkluderar yuko (1 poäng), waza-ari (2 poäng) och ippon (3 poäng) beroende på tekniken och dess utförande. Det finns också regler för varningar och diskvalifikationer för farligt eller otillåtet beteende.

Karates globala påverkan

Karate har haft en betydande global påverkan, inte bara som en tävlingssport, utan också som en metod för självförsvar och personlig utveckling. Många människor tränar karate för att förbättra sin fysiska kondition, mentala disciplin och självförtroende.

Träning och livsstil

Karate-träning innebär en kombination av fysisk konditionsträning, teknisk träning, och mental fokusering. Disciplinen som krävs för att bemästra karate kan överföras till andra aspekter av livet, vilket gör det till en livsstil för många utövare.

Internationell tillväxt

Karate har spridit sig över hela världen med dojoer (träningscenter) i nästan varje land. Internationella tävlingar, seminarier och utbildningsprogram har hjälpt till att sprida sporten och dess filosofi globalt.

Karate är en mångfacetterad kampsport som erbjuder en rik kombination av fysisk utmaning, teknisk skicklighet och mental disciplin. Från dess traditionella rötter till dess moderna tävlingsformat, fortsätter karate att vara en populär och respekterad sport världen över. Genom evenemang som organiseras av World Karate Federation (WKF), har karate fått en framträdande plats på den globala sportscenen, inspirerande och engagerande miljoner utövare och fans.