Kickboxning är en dynamisk och intensiv kampsport som kombinerar tekniker från boxning och olika sparktekniker från kampsporter som karate, Muay Thai och taekwondo. Denna artikel ger en omfattande översikt över kickboxning som sport, inklusive de mest framstående organisationerna: Glory Kickboxing, K-1 och Enfusion.

kickboxing

Vad är kickboxning?

Kickboxning är en kampsport som involverar slag, sparkar och knätekniker. Sporten har sina rötter i olika kampsporter från både öst och väst, och har utvecklats till en populär tävlings- och träningsform över hela världen.

Grundläggande tekniker

 1. Slag: Stansar som jab, cross, hook och uppercut.
 2. Sparkar: Sparkar som roundhouse kick, front kick, side kick och spinning back kick.
 3. Knäattacker: Användning av knän för att slå motståndaren, ofta sett i clinch-positioner.

Tävlingsregler

Kickboxningsmatcher är vanligtvis uppdelade i tre till fem ronder, där varje rond varar tre minuter. Fighters bär handskar, tandskydd och ibland benskydd beroende på reglerna för den specifika organisationen eller tävlingen. Matcher kan vinnas genom knockout, teknisk knockout, poängbeslut eller diskvalifikation.

glory-kickboxing

Glory Kickboxing

Historia och grundande

Glory Kickboxing grundades 2012 och har snabbt blivit en av de mest prestigefyllda kickboxningsorganisationerna i världen. Organisationen grundades av Pierre Andurand, Scott Rudmann och Total Sports Asia.

Unikt format och regler

Glory är känt för sina högt tempo-matcher och strikt reglerade format. Matcher går vanligtvis över tre ronder på tre minuter vardera, med titelmatcher som ibland sträcker sig till fem ronder. Poäng bedöms baserat på effektiviteten av slag, sparkar och knän, samt aggressivitet och kontroll av ringen.

Framstående fighters

Några av de mest kända namnen inom Glory Kickboxing inkluderar:

 • Rico Verhoeven: En flerfaldig tungviktsmästare känd för sin kraft och teknik.
 • Giorgio Petrosyan: Känd som ”The Doctor” för sin tekniska precision och obevekliga stil.
 • Nieky Holzken: En dominant fighter i weltervikt, känd för sina knockoutkraft och tekniska förmåga.

k-1

K-1

Historia och grundande

K-1 grundades 1993 av Kazuyoshi Ishii i Japan. Organisationen blev snabbt känd för sina spektakulära turneringar och lockade några av de största namnen inom kickboxning och kampsport.

Unikt format och regler

K-1 är känt för sitt turneringsformat, där fighters tävlar i eliminatoriska turneringar för att krönas som K-1-mästare. Matcherna är intensiva och går vanligtvis över tre ronder, med en extra rond om det är oavgjort. K-1-regler tillåter ett brett spektrum av tekniker, men har strikta regler mot överdriven clinch och kast.

Framstående fighters

Några av de mest legendariska namnen inom K-1 inkluderar:

 • Peter Aerts: En flerfaldig K-1 World Grand Prix Champion, känd för sina kraftfulla sparkar.
 • Ernesto Hoost: Känd som ”Mr. Perfect”, en av de mest tekniskt skickliga och framgångsrika K-1 fighters någonsin.
 • Semmy Schilt: En dominant tungviktsfighter med flera K-1 World Grand Prix-titlar.

enfusion

Enfusion

Historia och grundande

Enfusion grundades 2011 och har snabbt vuxit till att bli en betydande aktör inom kickboxning. Organisationen arrangerar evenemang över hela världen och är känd för att lyfta fram både etablerade och nya talanger.

Unikt format och regler

Enfusion har ett flexibelt format som inkluderar både turneringar och individuella matcher. Organisationen är känd för sina välorganiserade evenemang och professionella produktioner. Enfusion-regler liknar de i andra stora kickboxningsorganisationer, men de tillåter även vissa tekniker från Muay Thai, vilket ger en bredare arsenal för fighters.

Framstående fighters

Några av de mest kända namnen inom Enfusion inkluderar:

 • Tiffany van Soest: En dominant kvinnlig fighter känd för sin tekniska skicklighet och aggressiva stil.
 • Ilias Bulaid: En ung och lovande fighter med imponerande knockout-kraft.
 • Nordin Ben Moh: En erfaren fighter känd för sina explosiva prestationer och tekniska förmåga.

Kickboxningens framtid

Kickboxning fortsätter att växa i popularitet över hela världen, med organisationer som Glory, K-1 och Enfusion som leder vägen. Sporten lockar en global publik genom spännande matcher och högkvalitativa produktioner. Med en ständigt växande talangpool och ökande mediebevakning ser framtiden ljus ut för kickboxning.

Kickboxning är en spännande och dynamisk sport som kombinerar det bästa av slag- och sparktekniker. Organisationer som Glory Kickboxing, K-1 och Enfusion spelar en central roll i att främja och utveckla sporten globalt. Genom att erbjuda plattformar för både etablerade och nya talanger, säkerställer dessa organisationer att kickboxning fortsätter att vara en populär och växande sport som fascinerar och inspirerar fans över hela världen.