Brottning är en av de äldsta och mest universella formerna av kampsport, med en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka. Det finns flera stilar och former av brottning, från de amatördiscipliner som fristil och grekisk-romersk brottning till den underhållningsinriktade professionella brottningen som WWE och AEW. Denna artikel ger en omfattande översikt över brottningens olika former och deras unika egenskaper.

brottning

Brottningens historia

Brottning är en kampsport med forntida rötter, och arkeologiska fynd har visat att det har funnits i olika former i civilisationer som antika Egypten, Grekland och Rom. Sporten har utvecklats genom århundradena och har blivit en central del av både olympiska och professionella tävlingar.

Fristil och grekisk-romersk brottning

Fristil brottning

Fristil brottning är en av de två stilarna som ingår i de olympiska spelen och är känd för sin flexibilitet och variation i tekniker.

Regler och teknik

  1. Regler: Fristil brottning tillåter attacker på hela kroppen, inklusive benen. Poäng ges för att ta ner motståndaren, hålla dem på rygg och för tekniska färdigheter.
  2. Tekniker: Vanliga tekniker inkluderar dubbel- och enkellag, ankle picks, och olika kast. Fristil brottare tränar för att vara snabba och explosiva, med en stark betoning på uthållighet.

Tävlingar

Fristil brottning är en del av de olympiska spelen, världsmästerskapen och olika regionala mästerskap som Panamerikanska spelen och europeiska mästerskap. USA, Ryssland och Iran är några av de länder som ofta dominerar i denna disciplin.

Grekisk-romersk brottning

Grekisk-romersk brottning är den andra olympiska stilen, och den har striktare regler jämfört med fristil.

Regler och teknik

  1. Regler: I grekisk-romersk brottning är det förbjudet att attackera eller använda benen, vilket betyder att all teknik måste utföras ovanför midjan.
  2. Tekniker: Fokus ligger på kast och grepp som kommer från överkroppen. Vanliga tekniker inkluderar suplex, arm throws, och olika typer av grepp och hållningar.

Tävlingar

Precis som fristil brottning, ingår grekisk-romersk brottning i de olympiska spelen och världsmästerskapen. Länder som Ryssland, Kuba och de nordiska länderna har traditionellt varit starka i denna disciplin.

Professionell brottning

Professionell brottning skiljer sig avsevärt från amatörbrottning, då den är mer inriktad på underhållning än på sport. WWE (World Wrestling Entertainment) och AEW (All Elite Wrestling) är de två största organisationerna inom denna form av brottning.

WWE (World Wrestling Entertainment)

Historia och utveckling

WWE grundades 1952 som Capitol Wrestling Corporation och har utvecklats till en global underhållningsjätte. Under ledning av Vince McMahon har WWE blivit synonymt med professionell brottning och har skapat många ikoniska brottare och ögonblick.

Format och innehåll

WWE är känt för sina veckovisa TV-program som ”Raw” och ”SmackDown”, samt stora pay-per-view-evenemang som ”WrestleMania”, ”Royal Rumble” och ”SummerSlam”. Föreställningarna kombinerar atletiska prestationer med drama och berättelser.

Kända brottare

WWE har fostrat många av de mest kända namnen inom professionell brottning, inklusive:

  • Hulk Hogan: En av de mest ikoniska brottarna från 1980-talet.
  • The Rock (Dwayne Johnson): Blev en stor stjärna inom brottning och övergick sedan till en framgångsrik skådespelarkarriär.
  • John Cena: En långvarig stjärna i WWE som också har gjort övergången till film.

AEW (All Elite Wrestling)

Historia och grundande

AEW grundades 2019 av Tony Khan tillsammans med brottare som Cody Rhodes, The Young Bucks och Kenny Omega. Organisationen skapades som ett alternativ till WWE och har snabbt vuxit i popularitet.

Format och innehåll

AEW erbjuder veckovisa TV-program som ”Dynamite” och ”Rampage”, samt pay-per-view-evenemang som ”Double or Nothing” och ”All Out”. AEW är känt för att betona teknisk brottning och innovativa berättelser.

Kända brottare

AEW har snabbt byggt upp en stark roster av talanger, inklusive:

  • Chris Jericho: En legendarisk brottare med en lång karriär i både WWE och AEW.
  • Kenny Omega: Känd för sin tekniska skicklighet och karismatiska persona.
  • Jon Moxley: Tidigare känd som Dean Ambrose i WWE, en av AEW:s toppstjärnor.

Sammanfattning

Brottning, i dess många former, erbjuder en bred palett av tekniker, berättelser och atletiska prestationer. Från den disciplinerade och tekniska fristil och grekisk-romerska brottningen till den spektakulära och underhållande professionella brottningen i WWE och AEW, fortsätter brottning att fascinera och engagera fans över hela världen. Genom att förstå skillnaderna och likheterna mellan dessa stilar kan man få en djupare uppskattning för denna mångfacetterade sport och konstform.